OPA Astrology Store LogoΔώδεκα παραπλανητικές αντιλήψεις που
κάθε αστρολόγος πρέπει να γνωρίζει

Posted in Greek

Translation by Angela Tiki

«Υπάρχουν δύο τρόποι να ξεγελαστείς: ο ένας είναι να πιστεύεις σε κάτι που δεν είναι σωστό και ο άλλος, να αρνείσαι να πιστέψεις κάτι που είναι σωστό» ~ (Kierkegaard 1847)

Για τους περισσότερους αστρολόγους, ο δημόσιος διάλογος για την προάσπιση της αστρολογίας μοιάζει εξαντλητικός, και συχνά είναι μια μάχη που δεν κερδίζεται. Πιθανόν να έχετε βρεθεί στην άβολη θέση όπου κάποιος ξερόλας μέσα στην οικογένεια, σας πρόσβαλε με εύγλωττες απαντήσεις. Μην τα παρατάτε όμως! Όσο περισσότερο εμπλέκεστε σε τέτοιους διαλόγους, τόσο πιο επιδέξιοι γίνεστε. Εκφράζοντας αυτό που κάνετε γίνεστε επίσης καλύτεροι και αστρολόγοι. Όλοι εμείς, είμαστε οι πρεσβευτές της αστρολογίας και η εικόνα μας δεν θα βελτιωθεί έως ότου περισσότεροι άνθρωποι κατανοήσουν την λογική που βρίσκεται πίσω από αυτό που κάνουμε. Το ζητούμενο δεν είναι να κερδίσουμε τη διαμάχη ή να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους άλλους ή να προωθήσουμε την αστρολογία ως επιστήμη. Είναι θέμα εκπαίδευσης και αυτό που χρειάζεται είναι να οδηγήσουμε την κριτική μέσα από λογικά βήματα όπου θα υπάρξει πλέον μια λογική θέση: αναστολή της άποψης για την αστρολογία, έως ότου το άλλο άτομο έχει μελετήσει το αντικείμενο και ελέγξει τις αποδείξεις. Ο πρόλογος σε κάθε συζήτηση πιθανόν να ξεκινήσει με τον δημοφιλή μύθο γύρω από τα «άστρα». Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να θέσετε αποφασιστικά τον δικό σας ορισμό για την αστρολογία. Εάν πάλι, ο δύσπιστος ερωτηθείς ακολουθεί τα συναισθήματα του, τότε πρόκειται για μια προσωπική του πεποίθηση και μπορείτε απλά να συμφωνήσετε πως διαφωνείτε. Ωστόσο, αν η κριτική υπαινίσσεται πως η αστρολογία είναι λάθος σε επιστημονική ή λογική βάση, τότε αφήστε τους να παραθέσουν την αιτιολογία τους. Θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε πως θα είναι γεμάτη λανθασμένα συμπεράσματα και παραπλανητικές αντιλήψεις. Η μόνη βάσιμη θέση για έναν επιστήμονα είναι η αμφισβήτηση ή αγνωστικισμός έως της απόδειξη του αντίθετου.

Twelve Logical Fallacies Every Astrologer Should KnowΑυτές είναι οι δώδεκα κορυφαίες λανθασμένες αντιλήψεις που πρέπει να αποφύγετε και να ταυτιστείτε:

1. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ (argumentum ad populum) θεωρείται όταν μια ιδέα ή πρόταση είναι αληθής επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αλήθεια. «Η Αστρολογία πρέπει μάλλον να είναι αληθινή. Δείτε πόσες αστρολογικέςστήλες υπάρχουν στα περιοδικά σε όλο τον κόσμο». Και αναλόγως «η Αστρολογία πρέπει να είναι λάθος επειδή η επιστημονική επικρατούσα άποψη υποστηρίζει πως είναι λάθος». Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν ενδιαφέρονται για την αστρολογία και δεν τους απασχολεί ο τομέα μας. Η επίκριση έρχεται από το περιθώριο της επιστήμης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ο κεραυνόςδεν χτυπά το ίδιο σημείο δύο φορές. Αυτό δεν σημαίνει πως επειδή η πλειοψηφία πιστεύει κάτι άλλο, αυτό καθιστά την άποψη τους και αληθινή. Οι κεραυνοί χτυπούν το Empire State Building στην Νέα Υόρκη περίπου 20 φορές τον χρόνο.

2. ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΗΣΠΑΡΑΔΟΣΗΣΉ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (argumentum ad antiquitam) θεωρείται όταν μια ιδέα που προϋπάρχει ή επικρατεί ήδη για πολύ καιρό είναι αληθής, απλά και μόνο επειδή έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. «Η Αστρολογία πρέπει μάλλον να είναι βάσιμη αφού έχει επιβιώσει εδώ και τέσσερις χιλιάδες χρόνια». Από την άλλη όμως πίστευαν και σε ένα σωρό θεούς, στο δόγμα του δημιουργισμού, ακόμα και πως η Γη ήταν επίπεδη. Ποιο είναι το λογικό για το αστρολογικό κομμάτι; Αρκετά! Δώδεκα λανθασμένες απόψειςπου κάθε αστρολόγος πρέπει να γνωρίζει, από τον Robert Currey.

3. Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ(argumentum ad novitatem) αξιώνει πως μια ιδέα είναι σωστή ή ανώτερη απλά και μόνο επειδή είναι καινούρια και μοντέρνα. Εδώ έχουμε τον αντίποδα της αντίληψης για Επίκληση της Παράδοσης. «Πως γίνεται οι άνθρωποι να εξακολουθούν να πιστεύουν σε ένα απαρχαιωμένο σύστημα όπως η Αστρολογία;» Η αρχαία Σοφία έχει σε πολλές περιπτώσεις χαθεί, μόνο και μόνο για να ξανά-ανακαλυφθεί αρκετούς αιώνες αργότερα. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αναλογικός υπολογιστής δύο χιλιάδων ετών από την αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τις μελέτες, πριν 3,700 χρόνια οι Βαβυλώνιοι ανακάλυψαν μια μέθοδο μηχανικής γραφής υπολογισμού τριγωνομετρίας, η οποία είναι πιο ακριβή και λεπτομερή από αυτές που χρησιμοποιούμε στις μέρες μας (Mansfield 2017). Σημειώστε ότι, ήταν στην ίδια περιοχή και περίπου την ίδια περίοδο όταν, από εμπειρικές παρατηρήσεις τέθηκαν τα θεμέλια της Αστρολογίας (Currey 2017).

4. Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΘΕΝΤΙΑΉ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ (argumentum ad verecundiam) βασίζεται στην άποψη μιας υποτιθέμενης ευυπόληπτηςπηγής προκειμένου να στηριχθεί ένας ισχυρισμός. «Από την στιγμή που οι καθηγητές Cox και deGrasse Tyson διαβεβαιώνουν ότι η αστρολογία είναι για τα σκουπίδια, τότε η αστρολογία είναι λάθος». Συμβαίνει όμως επίσης ότι, αυτοί οι διαπρεπείς και κατηγορηματικά αντίθετοι επιστήμονες, να μην έχουν την παραμικρή ιδέα όσον αφορά το πεδίο της Αστρολογίας (δείτε ολοκληρωτική άποψη). Δυστυχώς, ο Τύπος τείνει να συγχέει τους αστρονόμους με τους αστρολόγους, κάτι που τους προσθέτει επιπλέον και υπερβολικό βάρος. Η ίδια όμως αντίληψη μπορεί να εφαρμοστεί προς δύο κατευθύνεις. «Η Αστρολογία απασχόλησε αρκετούς από τους μεγαλύτερους πολυμαθείς της Ιστορίας όπως τους, Πτολεμαίο, Al Buruni, Κοπέρνικο, John Dee, Ιερώνυμο Καρντάνο, Γαλιλαίο, Κέπλερ, Τζον Νάπιερ, Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Σρινιβάσα Ραμανούτζαν, Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ και τους σπουδαίους νοβελίστεςGeoffrey Chaucer (πατέρα της Αγγλικής Λογοτεχίας), Ουίλιαμ Σαίξπηρ και J.K. Rowling (η συγγραφέας του Harry Potter έχει επίσης μελετήσει αστρολογία)». Αυτό λοιπόν θα σήμαινε πως ηΑστρολογία θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη σοβαρότητα αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι είναι αληθές. Άλλωστε, πιο πρόσφατες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να ακυρώσουν την άποψη τους.

5. Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ Ή ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ (argumentum ad ignorantiam) υποθέτει πως η έλλειψη απόδειξης είναι αρκετή για να καταστήσει έναν ισχυρισμό σωστό ή λανθασμένο. «Αφού δεν υπάρχει κάποια απόδειξη πως ο Πλούτωνας επηρεάζει την ζωή πάνω στην Γη, αυτομάτως είναι αδύνατον να συμβαίνει». Ή, ο αντίθετος ισχυρισμός «Η έλλειψη αποδείξεων δεν είναι απόδειξη απουσίας» στέκει μόνον εάν θέλετε να διαψεύσετε έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό. Καμία από τις δύο παραπάνω δηλώσεις δεν μπορούν να στηρίξουν κάποιον ισχυρισμό που ενισχύει την Αστρολογία. Το φορτίο της απόδειξης βαραίνει πάντα τον ισχυριζόμενο, είτε αυτός τίθεται υπέρ είτε κατά της αστρολογίας. Σε μια λογική αντιπαράθεση, οποιοσδήποτε ισχυρισμός θα πρέπει να βασίζεται σε εμπειρικές αποδείξεις, ειδάλλως παραμένει μια απλή άποψη ή πεποίθηση.

6. ΠΑΓΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ Ή ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΝΩΘΡΟΤΗΤΑ ισχύει όταν ο διαφωνών δεν έχει μπει καν στην διαδικασία να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το θέμα, αλλά παρόλα αυτά έχει άποψη. «Η Αστρολογία είναι ανοησίες!» ή «η Αστρολογία κινείται ενάντια στις αποδείξεις τεσσάρων αιώνων, από τον Γαλιλαίο έως τις πρόσφατες διαστημικές έρευνες» (Jones 2011) ή «… όλα αυτά είναι σκουπίδια, ακριβώς, η αστρολογία, επειδή οι πλανήτες βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος σε διαφορετικές χρονικές στιγμές» (O’Briain 2011).

7. Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΒΑΣΕΙ ΔΗΛΩΣΗΣ συμβαίνει όταν κάποιος ισχυρίζεται ένα δεδομένο χωρίς να υποστηρίζεται από αποδείξεις. «Η Αστρολογία παραβιάζει τους νόμους της επιστήμης». Ποιους νόμους;;; «Δοκιμές της αστρολογίας έχουν δείξει ότι είναι λανθασμένη!». Προφανώς, θα χρειαστείτε αμέτρητο αριθμό δοκιμών για να αποδειχθεί το ανυπόστατο της αστρολογίας. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να δω έστω κι ένα πείραμα ή δοκιμή που να στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Εάν προκαλέσετε έναν ισχυριζόμενο να «αποδείξει τους ισχυρισμούς του αλλιώς να βγάλει τον σκασμό» όπως ο σκεπτικιστής μάγος Randi θα έλεγε, ξεκαθαρίστε εκ των προτέρων πως τα τεστ που έγιναν αποκλειστικά με βάσει το ζώδιο του Ήλιου, ή στηρίχθηκαν σε έναν μόνο αστρολόγο, ή ένα μαγικό τρικ, δεν μετράνε. Μια γρήγορη έρευνα θα επιβεβαιώσει ότι οποιοδήποτε τεστ έχει διεξαχθεί, έχει είτε υπονομευτεί με προφανή τρόπο ή, μετά από επανεξέταση τα αποτελέσματα φαίνεται να υποστηρίζουν την αστρολογία. Αλλά τότε, εμείς προκηρύσσουμε πως «η αστρολογία λειτουργεί!». Κάτι τέτοιο είναι μια χαρά εφόσον περιγράφουμε την υποκειμενική εμπειρία αστρολόγου/πελάτη, αλλά δεν καθιστά τους ισχυρισμούς μας αντικειμενικά έγκυρους. Το placebo (εικονικό φάρμακο) λειτουργεί και πλέον είναι ένα ιατρικά αποδεκτό εργαλείο. Αλλά για να δείξουμε πως – σε ένα αντικειμενικό επίπεδο – η αστρολογία δουλεύει, η δήλωση από μόνη της δεν στέκει, χρειάζονται στατιστικά στοιχεία που να λειτουργούν και πέρα από τον χώρο μιας συμβουλευτικής συνεδρίας.

8. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΞΙΣΩΣΗ είναι το να συγκρίνεις δύο διαφορετικές περιπτώσεις ή θέσεις σαν να είναι ίδιες. «Η Αστρολογία είναι σαν ρατσισμός» (Radford 2011). Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αστρολογία ώστε να κατηγοριοποιήσουν τους ανθρώπους σε στερεότυπα βασισμένοι στο ζώδιο τους, όταν στην πραγματικότητα τα ζώδια αποτελούν αρχέτυπα και ουσιαστικά λίγοι άνθρωποι αντιστοιχούν ή προσαρμόζονται ακριβώς με τον τύπο αυτό. Ενώ η λανθασμένη αυτή εικασία μπορεί να οδηγήσει σε καλοπροαίρετες μικρό-παρανοήσεις, δεν είναι αντίστοιχη με την ρατσιστική προκατάληψη και την επακόλουθη διαφοροποίηση. Δεν υπήρξε ολοκαύτωμα ή σκλαβιά βασισμένη στα ζώδια. Είναι εντελώς ανάρμοστο, να μην πούμε κακόγουστο και προσβλητικό για όλους μας, το να κάνουμε τέτοιου είδους συγκρίσεις και αναφορές. Αυτό το παράδειγμα είναι επίσης η συναισθηματική πλάνη που επικαλούμαστε, όπου τα συναισθήματα χρησιμοποιούνται στην θέση της λογικής ώστε να χειραγωγήσουμε έναν διαξιφισμό. Μια τίμια αντιστοιχία θα ήταν να συγκρίνουμε την αστρολογία με έρευνες τύπων ομάδας αίματος.

9. Η ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ (straw man argument) παραποιεί την θέση του αντίλογου. Αυτό επιτυγχάνεται αντικαθιστώντας το αντίθετο επιχείρημα με μια διεφθαρμένη εκδοχή. Έτσι είναι πιο εύκολο στην συνέχεια να χλευάσει κάποιος το αποδυναμωμένο επιχείρημα και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της εξουδετέρωσης της αρχικής θέσης. «Οι αστερισμοί του ζωδιακού έχουν μετακινηθεί και επομένως ο ζωδιακός δεν ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις που χρησιμοποιεί η αστρολογία, άρα οι αστρολόγοι κάνουν λάθος». Αυτή η παλιά καραμέλα έχει προωθηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν καλύτερα. Έχοντας κριτικάρει την αστρολογία για χρόνια, ο Richard Dawkins έχει επιτεθεί επανειλημμένα στον εύκολο στόχο της Ηλιακής Αστρολογίας από το κανάλι 4 (Dawkins 2003).

10. Η ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ εκθέτει μια ιδέα εστιάζοντας στην προέλευση και τα κίνητρα του υποστηρικτή αντί να επικεντρώνεται στην ουσία του επιχειρήματος. Αυτό περιλαμβάνει την ‘Argumentum ad hominem’ που σημαίνει την εσκεμμένη επίθεση στο κύρος του αντιτιθέμενου, τον χαρακτήρα ή άλλα προσωπικά γνωρίσματα προκειμένου να υπονομεύσει κάποιος τον ισχυρισμό του. «Μπορούμε να απορρίψουμε τις αποδείξεις που μας παρουσιάζονται καθώς προκύπτουν από έναν αστρολόγο. Είναι σίγουρα προκατειλημμένος αφού βγάζει το ψωμί του από την αστρολογία». Κι όμως, οι πιο ισχυρές αποδείξεις μπορούν να τεκμηριωθούν από τους ειδήμονες του χώρου αυτού. Κάθε ισχυρισμός ή απόδειξη που παρουσιάζεται από έναν αστρολόγο ή αντίθετα κάποιον πολέμιο, θα πρέπει να κρίνονται με βάσει τις αξιολογήσεις της υπόθεσης και τα αποδεικτικά στοιχεία κι όχι σε σχέση με την προσωπική σύνδεση με το αντικείμενο ή το έννομο συμφέρον. Παρόλα αυτά, εάν κάποιος επικριτής μέσα από τα λεγόμενα του, σας «φωτογραφίσει» ως προκατειλημμένο, δεν είναι κακό να του τονίσετε πως μιλά σαν μέλος ομάδας σκεπτικιστών. Αλλά και πάλι, να γνωρίζετε πως κι αυτό δεν είναι επιχείρημα.

11. ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΟΣΘΗΡΗΣ ΠΛΑΓΙΑΣΉ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ υποστηρίζει πως μια σχετικά μικρή παραχώρηση αναπόφευκτα οδηγεί σε μια σημαντική εξέλιξη η οποία είναι ακραία και απαράδεκτη. «Εάν δεν αναιρέσουμε τις αποδείξεις των ερευνών του ζεύγους Gauquelin σχετικά με το φαινόμενο της υπεροχής, που θα τραβήξουμε τις κόκκινες γραμμές; Στις νεράιδες; Στους μονόκερους;» (άλλο ένα παράδειγμα λανθασμένου παραλληλισμού). Όταν γνωρίζετε πως είστε λάθος, να είστε πάντα προετοιμασμένοι να το παραδεχτείτε ανοιχτά και με ευγένεια. Η περίπτωση της αστρολογίας είναι στιβαρή αρκετά για να επιβιώσει. Για παράδειγμα, μην προσπαθείτε να υπερασπιστείτε όλες τις αστρολογικές τεχνικές ή όλους τους αστρολόγους. Κανένας γιατρός δεν θα υπερασπιζόταν όλους τους γιατρούς. Οι σκληροπυρηνικές κριτικές είναι συχνά τόσο πωρωμένες καιπροκατειλημμένες που είναι σχεδόν αδύνατον να παραδεχτούν το λάθος τους, και τείνουν να κρύβονται σε αμυντικά χαρακώματα, προασπίζοντας μια αδύναμη στάση.

12. ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ‘Η ΚΥΚΛΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ Ή CATCH 22 είναι το να ξεκινά κάποιος με μια λανθασμένη δήλωση και στην συνέχεια να την χρησιμοποιεί αντεστραμμένη, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να την αποδείξει. «Η Αστρολογία είναι ψευδό-επιστήμη, αφού δεν δημοσιεύεται στα Επιστημονικά Έντυπα. Τα Επιστημονικά Έντυπα δεν θα πρέπει να δημοσιεύουν αστρολογικά άρθρα, αφού πρόκειται για ψευδό-επιστήμη». Στην πράξη, τα επιστημονικά έντυπα αναφέρουν άρθρα για την αστρολογία από αστρολογικά περιοδικά, τα οποία δημοσιεύουν και θετικά και αρνητικά άρθρα για την αστρολογία. «Η Αστρολογία δεν θα μπορούσε να είναι η εξήγηση αυτού του φαινομένου, καθώς η αστρολογία είναι κατά κόρον μη αποδείξιμη».

Έχοντας τελειώσει όλες τις τοποθετήσεις, υπάρχουν δύο ζητήματα στα οποία χρειάζεται να απευθυνθούμε.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ είναι, πως λειτουργεί η αστρολογία σε φυσικό επίπεδο; Στην πραγματικότητα είναι δουλειά της επιστήμης να βρει τον μηχανισμό που θα μετρήσει όλες τις ενδείξεις και αποδείξεις. Μια τέτοιου είδους ανακάλυψη θα ήταν μια μεγάλη ενίσχυση της επιστήμης, ειδικά για την αστρονομία η οποία συχνά επικρίνεται για την περιορισμένη σχετικότητα στις ανθρώπινες ζωές. Εκτός κι αν έχει κάποιος μελετήσει φυσική και άλλους πιθανούς μηχανισμούς, θα ήταν φρονιμότερο να παραδεχτούμε πως δεν γνωρίζουμε ακόμα τον μηχανισμό. Στην συνέχεια, είτε στραφείτε προς την κατεύθυνση του βιβλίου του Percy Seymour: Η Επιστημονική Απόδειξη της Αστρολογίας (The Scientific Proof of Astrology – 1997 ή εάν συμφωνείτε με το μοντέλο το Γιούνγκ (Jungian model), εξηγείστε την άποψη σας για την Συγχρονικότητα.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ισχύων λογικό επιχείρημα είναι – ποιες, εάν υπάρχουν, εμπειρικές αποδείξεις υποστηρίζουν την αστρολογία; Στις μέρες μας υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός από πειστικά πειράματα, αλλά αυτό είναι πέραν του σκοπού του παρόντος άρθρου. Μια τελευταία σκέψη είναι πως κάποιοι επικριτές της αστρολογίας προωθούν την επιστημολογία – την πεποίθηση πως μόνο η επιστήμη μπορεί να επικυρώσει την αλήθεια για την πραγματικότητα. Πιστεύουν πραγματικά πως υπερασπίζονται την επιστήμη και την λογική. Στην πραγματικότητα, υπερασπίζονται φανατικά και δογματικά τις προσωπικές τους πεποιθήσεις βασιζόμενοι σε προκαταλήψεις και δυνατά συναισθήματα. Οι περισσότεροι δεν διαθέτουν καν κάποιο σεβασμό στο επιστημονικό πνεύμα της ανοιχτής εξερεύνησης, και όταν αμφισβητηθούν, μερικοί γίνονται βίαιοι και εμπαικτικοί. Οι περισσότεροι δεν είναι καν επιστήμονες, ούτε σκεπτικιστές με την πραγματική έννοια της λέξης. Η ειρωνεία είναι πως, από την στιγμή που εισήλθατε στον χώρο της αστρολογίας ως αμφισβητίες της συντηρητικής σοφίας, εσείς είστε περισσότερο σκεπτικιστές – εσείς, ο αστρολόγος, με την κριτική σκέψη που τώρα υπερασπίζεται την λογική.

 

Αναφορές:

  • Currey, Robert (2017) OPA June Solstice σελ.29-30 Dawkins,
  • Richard (2007) Enemies of Reason – Εχθροί της Λογικής, Part 1. Channel 4, UK. Προβλήθηκε στις 13 Αυγούστου 2007.
  • Jones, Steve (2011) A review of Impartiality and Accuracy of the BBC’s coverage of Science – Μια Ανασκόπηση της Αμεροληψίας και Ακρίβειας στην Επιστημονική Κάλυψη από το BBC. BBC Trust Report Mansfield, Daniel & Wildberger, Norman (2017)
  • Το Plimpton 322 είναι ένας Βαβυλωνιακός πήλινος δίσκος στον οποίο αναγράφεται ένα ακριβές εξηνταδικό σύστημα αρίθμησης τριγωνομετρίας. Historia Mathematica, August 2017
  • O’Briain, Dara (2011) Stargazing Live. BBC2 TV Radford, Ben (2011) Πως η Αστρολογία είναι σαν τον ρατσισμό. Ο Radford είναι αναπληρωτής συντάκτης του Skeptical Inquirer, Seymour, Percy (1997) The Scientific Proof of Astrology – Η Επιστημονική Απόδειξη της Αστρολογίας.

Σχετικά με τον Robert Currey

Ένας επιστημονικός ερευνητής, για το αν τα αστέρια επηρεάζουν την ανθρώπινη ζωή. Ο κβαντικός Robert Currey υπήρξε ένας από τους πρώτους αστρολόγους που δημιούργησε αστρολογικό λογισμικό. Αυτό τον οδήγησε στην δημιουργία της επιχείρησης του Equinox, η οποία έχει γραφεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Κατέχει FAS Diploma (Λονδίνο 1985), ο Robert Currey βραβεύτηκε με το Charles Harvey Award για την Εξαιρετική Υπηρεσία του στην Αστρολογία (2017), ξεκίνησε το Astrology Shop στο κεντρικό Λονδίνο το 1989, είναι πιστοποιημένος ως Astro*Carto*Graphy Interpreter – Αναλυτής Αστροχαρτογραφίας (San Francisco 1995) και έλαβε το βραβείο της Δια Βίου Επίτευξης – lifetime achievement award (Καλκούτα 2016). Στις μέρες μας, είναι σύμβουλος, εισηγητής, συγγραφέας και ερευνητής.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Robert Currey, επισκεφτείτε: www.equinoxastrology.com

$