OPA Astrology Store LogoDane Rudhyar – Η Αστρολογία της Σύγχρονης Ψυχής

Posted in Greek

Dane RudhyarΑπό τον Chet Zdrowski

© Chet Zdrowski – published by The Career Astrologer, 2020 / 19.05.2020

Ο DaneRudhyar αποτελεί μια κορυφαία μορφή της σύγχρονης αστρολογίας. Ακόμη και πολύ μετά το θάνατό του – το 1985, εξακολουθεί να ασκεί μια διάχυτη επιρροή σε μεγάλο μέρος της σύγχρονης αστρολογίας, και ιδιαίτερα στον κλάδο της Εξελικτικής και Ψυχολογικής Αστρολογίας. Πολλά από τα μεταγενέστερα έργα του είναι σχετικά άγνωστα και υπάρχουν πολλοί θησαυροί για τις επόμενες γενιές των αστρολόγων να τα ανακαλύψουν.

Εδώ όμως, θα εξετάσουμε το πρώτο αστρολογικό του βιβλίο, ένα από τα πιο πρωτοποριακά και διαχρονικά του συγγράμματα, Η Αστρολογία της Προσωπικότητας. Θα εξετάσουμε την ιστορία για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο, και μερικές από τις ιδέες που το έκαναν πρωτοποριακό, ξεκινώντας από το Παρίσι, τις δεκαετίες που προηγήθηκαν του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, το Παρίσι υπήρξε ένα συναρπαστικό μέρος για να βρεθεί κάποιος. Η Belle Époque – η Όμορφη Εποχή -συχνά αναφέρεται με νοσταλγία. Ο Rudhyar γεννήθηκε στο Παρίσι το 1895 με το όνομα Daniel Chennevière.

Παρότι γεννήθηκε σε εύπορη αστική τάξη (την Γαλλική μπουρζουαζί), οι αντιξοότητες δεν έλειψαν. Η υγεία του ήταν εύθραυστη και μάλιστα έχασε το ένα του νεφρό πριν τα δέκατα τρίτα του γενέθλια. Ο ίδιος έγραψε πως «φάνηκε σαν να ήταν προορισμένος να ζήσει μια σύντομη και όχι πολύ υγιή ζωή, τα μαθήματα πιάνου σταμάτησαν». 1 Η οικογενειακή επιχείρηση άρχισε να αντιμετωπίζει πολλές οικονομικές δυσκολίες και αμέσως μετά τα δέκατα έκτα γενέθλια του Daniel, ο πατέρας του πέθανε από πνευμονία. Η οικογένεια βρίσκονταν σε κρίση.

Όπως κάποιες φορές συμβαίνει εν μέσω μιας κρίσης, του ήρθε μια επιφοίτηση. Ο νεαρός Daniel είδε σε μια αναλαμπή πως, σχεδόν όλαόσα υπάρχουν και συμβαίνουν, αποτελούν μέρος ενός κύκλου. Το ετήσιο μοτίβο Άνοιξη-Καλοκαίρι-Φθινόπωρο-Χειμώνας αντικατοπτρίζεται στην ημέρα, στις ατομικές μας ζωές, ακόμη και στον κύκλο ζωής των εθνών και των πολιτισμών. Αυτή η «αποκάλυψη» διαμόρφωσε το έργο της ζωής του. Χαριτολογώντας αργότερα είπε, «Είχα την αφελή ιδέα όταν ήμουν 17 ή 18 ότι πάνω-κάτω είχα εφεύρει την ιδέα των κύκλων γιατί δεν είχα ακούσει ποτέ κανέναν να μιλάει γι ‘αυτό … Αργότερα είδα ότι δεν ήταν νέα ιδέα. Ήταν ήδη γνωστή στην Ευρώπη και την Ανατολή.» 2

Ρίχτηκε στην μουσική και τις τέχνες του Παρισιού, και επιτάχυνε τις ήδη αδηφάγες του ορέξεις για διάβασμα.Η συγγραφική του ζωή ξεκίνησε με ένα βιβλίο για τη μουσική του Claude Debussy.

Το να έχει χάσει το ένα του νεφρό του πρόσφερε και κάποια πλεονεκτήματα, καθώς όταν το 1914 ξεκίνησε ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Daniel απαλλάχθηκε από τον Γαλλικό στρατό. Αισθάνθηκε πως η Ευρώπη βρίσκονταν σε φθίνουσα, φθινοπωρινή φάση και ότι το μέλλον ανήκε στον Νέο Κόσμο. Αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην Αμερική.

DanielΟ Daniel έλαβε μια μικρή κληρονομιά όταν ήταν 21 ετών, την οποία χρησιμοποίησε για να πάρει το πλοίο για τον Νέο Κόσμο. Έφτασε στην Νέα Υόρκη το 1916 σχεδόν απένταρος, χωρίς καμία γνώση της Αγγλικής γλώσσας, και άφθονες μουσικές και πνευματικές φιλοδοξίες.

Επιβίωσε μεταγράφοντας και αντιγράφοντας μουσικές παρτιτούρες, και έμαθε αγγλικά κατά την διάρκεια που αποζητούσε την ζέστη στην νεο-ανεγερθείσα δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Εκεί, παραδόθηκε στην τεράστια περιέργειά του για τις μεταφυσικές και πνευματικές διαδρομές, μεταβαίνοντας σταδιακά από τις γαλλικές μεταφράσεις στις αγγλικές εκδόσεις. Διάβασε βιβλία για τις ανατολικές θρησκείες, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες.

Θέλησε να αποκοπεί από το προγονικό του παρελθόν και μάλλον συνειδητοποίησε ότι το οικογενειακό του όνομα Chennevière ήταν δύσκολο να το προφέρουν οι Αμερικανοί. Έτσι, το 1918 άλλαξε το όνομα του σε Dane Rudhyar. Το Rudhyar σήμαινε επίκληση στον αρχαίο Βεδικό θεό Ρούντρα, τον πύρινο θεό των καταιγίδων και των διαταραχών. Ίσως με αυτό τον τρόπο να έκανε και ένα «νεύμα» στον Ήλιο του στο ζώδιο του Κριού.

Hollywood

Οι μουσικές του φιλοδοξίες τον οδήγησαν στο Hollywood το 1920. Σύντομα από την άφιξη του δημιούργησε φιλικούς δεσμούς με αρκετούς Θεοσοφιστές που ανήκαν στην γειτονική κοινότητα Krotona (Κρότωνα). Ο Rudhyar έκανε κάποια μαθήματα εκεί αλλά δεν ενέκρινε τον τρόπο που λειτουργούσε η κοινότητα. Σύντομα αποχώρησε και συντάχθηκε με μια άλλη «ανεπίσημη ομάδα δυσαρεστημένων Θεοσοφιστών».Τα Θεοσοφικά του αναγνώσματα και εξερευνήσεις τα επόμενα χρόνια, εμπνεύστηκαν από τον B.P. Wadia, ένα Ινδό Θεοσοφιστή που συνάντησε στην κοινότητα του Krotona, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ηγέτης των εργατικών δικαιωμάτων στην Ινδία. Ο Rudhyar αργότερα είπε ότι ο Wadia του είχε προκαλέσει αυτό που αποκαλούσε «αποφασιστική πνευματική εμπειρία» 3 και τον θυμόταν με στοργή.

Έως τα τέλη του 1920, ο Rudhyar είχε καλύψει και ξεπεράσει τα Θεοσοφικά διδάγματα. Διατήρησε τον θαυμασμό του για τα γραπτά του Blavatsky και πολλές από τις βασικές διδασκαλίες της Θεοσοφίας, αλλά δεν δεσμεύτηκε σε κάτι πέρα από αυτό.

Διερευνούσε επίσης την πνευματικότητα της Ανατολής και τις απόκρυφες διδασκαλίες. Ενώ είχε παρακολουθήσει κάποια μαθήματα αστρολογίας στο Λος Άντζελες το 1920 και έκανε κάποιες συνεδρίες (ανάγνωση χάρτη) σε φίλους, δεν είχε συγκινηθεί ιδιαίτερα από αυτό που βρήκε. Αυτό άλλαξε το 1930, όταν συστήθηκε στον Marc Edmund Jones. Ο Jones του έδωσε αστρολογικό υλικό από τα μαθήματα που δίδασκε και ο Rudhyar εντυπωσιάστηκε βαθύτατα. Συνειδητοποίησε η αστρολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο από αυτό που είχε μάθει το 1920. Αυτό πυροδότησε τα χρόνια εξερεύνησης που ακολούθησαν και την εκμάθηση της αρχαίας τέχνης.

ΟΛΙΣΜΟΣ

Σε ένα σημαντικό σημείο της ανάπτυξης του το 1930, ο δρόμος του Rudhyar διασταυρώθηκε με το βιβλίο ΟΛΙΣΜΟΣ και ΕΞΕΛΙΞΗ (Holism and Evolution) του Jan Smuts, ένα βιβλίο μεγάλης επιρροής εκείνη την περίοδο. Οι κεντρικές ιδέες του βιβλίου αφομοιώθηκαν και ενσωματώθηκαν στην κοσμοθεωρία του Rudhyar, και ήταν το κλειδί της δικής του κατανόησης της αστρολογίας.

Μία από τις πιο ξεκάθαρες δηλώσεις για τον ολισμό προέρχεται από τον Αριστοτέλη. «Το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του». Ο Rudhyar δήλωνε ότι υπάρχει μια ποιότητα της Ολότητας που διαχέει όλα όσα είναι ένα λειτουργικό σύνολο. Αυτή η ποιότητα της Ολότητας δεν μπορεί να μετρηθεί με φυσιολογικούς τρόπους, αλλά μπορεί να γίνει αισθητή.

Το βιβλίο ΟΛΙΣΜΟΣ και ΕΞΕΛΙΞΗ περιγράφει το σύμπαν ως ένα συνδεδεμένο σύστημα συνόλων, μια σειρά συνόλων μέσα σε σύνολα μέσα σε σύνολα, όπως οι ρωσικές κούκλες Ματριόσκα (Μπαμπούσκες). Τα πάντα είναι μέρος από κάτι μεγαλύτερο και τα πάντα περιέχουν μέρη που με τη σειρά τουςπεριέχουν άλλα μέρη.

Επίσης ο Ολισμός εστιάζεται στην Ιδέα των Πεδίων. Οτιδήποτε είναι ένα σύνολο έχει ένα πεδίο. Αυτό το πεδίο δεν είναι απλά γύρο από το σύνολο, είναι η συνέχιση του και παρόλα αυτά δεν μπορεί κανείς να το ανιχνεύσει με τις αισθήσεις του. Γνωρίζουμε πως όλα τα ζωντανά πλάσματα έχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ότι συνεχώς αλληλεπιδρούμε και μας διαχέουν κάθε είδους ηλεκτρομαγνητικά πεδία, μαζί με την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Η Θεωρία των Πεδίων έχει εξελιχθεί σε σημαντικό μέρος της φυσικής και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι μορφές της Θεωρίας των Πεδίου έχουν πλέον ενσωματωθεί στις κοινωνικές επιστήμες και την ψυχολογία. Πέρα από την επιρροή στον Rudhyar, ο ΟΛΙΣΜΟΣ και ΕΞΕΛΙΞΗ βοήθησε ώστε να εμπνευστεί η επιστήμη της πολυπλοκότητας, η οικολογική σκέψη, Επιστήμη Συστημάτων (συστημική σκέψη), η θεωρία της Ολοκλήρωσης, και η Ολιστική σκέψη γενικά.

Αυτές οι έννοιες πυροδότησαν τον επαναστατικό τρόπο με τον οποίο ο Rudhyar εξέτασε την αστρολογία και την μεταφυσική στην συνέχεια. Η ιδέα του να είσαι μέρος ενός μεγαλύτερου, το οποίο με τη σειρά του είναι μέρος από κάτι ακόμα μεγαλύτερο, του έδωσε ένα πλαίσιο που ήταν πολύ πιο ευέλικτο από ότι ήταν η Θεοσοφία. Η ιδέα των πεδίων αλληλοδιείσδυσης, διαμόρφωσε μεγάλο μέρος της μετέπειτα δουλειάς του.

Η ιστορία πίσω από την ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

The Astrology of PersonalityΤο 1932 ήταν μια χρονιά κρίσης για τον Rudhyar. Εκείνη την χρονιά ήταν άρρωστος και – όπως είπε αργότερα – λάμβανε «ανησυχητικές ιατρικές εξετάσεις» κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Ενώ ανάρρωνε στο Νέο Μεξικό, του δόθηκαν ως δώρο τα άπαντα των έργων του Carl Jung στα Αγγλικά. Όπως έγραψε αργότερα, «Μου ήρθε αμέσως η ιδέα ότι θα μπορούσα να αναπτύξω μια σειρά συνδέσεων μεταξύ των εννοιών του Jung και μια αναδιατυπωμένη μορφή της αστρολογίας». 4

Σε εκείνο το σημείο άρχισαν να ανοίγονται αστρολογικές ευκαιρίες για τον Rudhyar. Χωρίς την έγκριση του, ένας φίλος του διένειμε αντίγραφα από μια σειρά αστρολογικών φυλλαδίων που είχε γράψει αρκετά χρόνια νωρίτερα με τον τίτλο «Αρμονική Αστρολογία».

Τα φυλλάδια δόθηκαν και σε ένα Νεοϋορκέζοεκδότη ονόματι Paul Clancey ο οποίος ενθουσιάστηκε. Σχεδίαζε να ξεκινήσει ένα μηνιαίο αστρολογικό περιοδικό. Όταν συναντήθηκαν στην Νέα Υόρκη, ο Rudhyar έκανε μια προωθητική πρόταση του «προϊόντος» στον Clancey. Του είπε ότι πίστευε πως η αστρολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «σε στενή σχέση με την σε βάθος ψυχολογία, εάν εξετάζονταν από μια φρέσκια οπτική και εάν πολλές από τις βασικές της αρχές ανακατασκευάζονταν». 5 Ο Rudhyar αισθανόταν πως η αστρολογία χρειάζονταν αναδιατύπωση ούτως ώστε να προσαρμοστεί στην ψυχοσύνθεση και τις εμπειρίες των… μοντέρνων ανθρώπων – αντρών και γυναικών». 6 Η παρουσίαση πέτυχε και ο Clancey δέχτηκε με χαρά να εκδώσει οτιδήποτε έγραφε ο Rudhyar με αυτή την κατεύθυνση, στο νέο περιοδικό.

Το περιοδικό «American Astrology» του Clanceyείχε επιτυχία, η κυκλοφορία και οι πωλήσεις αυξήθηκαν ραγδαία και ακολούθως η ζήτηση για περισσότερα άρθρα από τον Rudhyar. Πρόσθεσαν μια ενότητα ψυχολογίας και ο Rudhyar έγραφε τουλάχιστον δύο μακροσκελή άρθρα τον μήνα. Ξεκίνησε επίσης να γράφει για περισσότερα περιοδικά, συχνά χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Εκτιμάται ότι ο Rudhyar έγραψε πάνω από χίλια άρθρα κατά την εξηνταετή (60) σταδιοδρομία του.

Η Alice Bailey – την οποία ο Rudhyar συνάντησε στο Χόλυγουντ – διάβασε κάποια από τα άρθρα του και προσφέρθηκε να δημοσιεύσει ένα βιβλίο αστρολογίας αυτού του τύπου. Ο Rudhyar εργάζονταν πάνω στο βιβλίο Η Αστρολογία της Προσωπικότητας από το 1934-1936 και δημοσιεύτηκε στα τέλη του 1936. Ήταν πολύ ξεκάθαρος για τις προθέσεις του γράφοντας αυτό το βιβλίο, κι έτσι επέκτεινε τον τίτλο ως:Η Αστρολογία της Προσωπικότητας – Μια Αναδιαμόρφωση των Αστρολογικών Εννοιών και Ιδεών, σε σχέση με την Σύγχρονη Ψυχολογία και Φιλοσοφία.

Η Αστρολογία που παρουσιάζει είναι γεμάτη κύκλους, ολισμούς, ολιστική σκέψη, τις ιδέες του Jung για τα αρχέτυπα και το ασυνείδητο, με αποκρυφιστικά στοιχεία και την ανατολική μεταφυσική. Η επιρροή του βιβλίου ήταν τεράστια και, πολλές από τις στάσεις και ιδέες που παρουσιάζονται, έχουν έκτοτε – όχι μόνο συμβάλλει, αλλά, διεισδύσει στην Αστρολογία.

ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο Rudhyar κάλυψε απίστευτο έδαφος σε αυτό το βιβλίο. Είναι εύκολο να ξεχάσουμε πόσο μοναδικές και προκλητικές ήταν αυτές οι ιδέες εκείνη την εποχή.

Είναι τόσες πολλές από τις ιδέες του που έχουν αφομοιωθεί στον συλλογικό νου της αστρολογικής κοινότητας. Μια ματιά σε κάποιες από αυτές τις ιδέες θα μας υπενθυμίσει πόσο ανοιχτόμυαλο και επεκτατικό είναι το βιβλίο.

 • Η Αστρολογία ως εργαλείο αναζήτησης της τάξης και του νοήματος, αντί απλά για πρόβλεψη.
 • Οι Κύκλοι ως ο πιο σημαντικός παράγοντας στην Αστρολογία
 • Η Αστρολογία ως εργαλείο ώστε να ανακαλύψουμε και να εκπληρώσουμε τον σκοπό ζωής μας ή dharma (αρχή της κοσμικής τάξης).
 • Την ΑΝΑΓΚΗ της μετατόπισης από το «τι πρόκειται να συμβεί» στο πώς να χρησιμοποιήσετε αναπόφευκτες κρίσεις και δυσκολίες ως μέρος της πορείας σας. «Πώς μπορεί αυτό να χρησιμοποιηθεί και να λειτουργήσει;»
 • Ο στόχος της Αστρολογίας είναι η «αλχημεία της προσωπικότητας», χρησιμοποιώντας την ως εργαλείο ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ.
 • Μεταμόρφωση ως το μονοπάτι προς την ολότητα και την ολοκλήρωση.
 • Να βλέπουμε τον γενέθλιο χάρτη ολιστικά, προχωρώντας πέρα από τμηματικές και αποσπασματικές περιγραφές και ερμηνείες.
 • Την ενσωμάτωση των ιδεών του Jung για τα Αρχέτυπα και το υποσυνείδητο στην αναδιατυπωμένη Αστρολογία.
 • Την χρήση της ιδέας του Jung για την Συγχρονικότητα με σκοπό να αντικατασταθεί η αιτιότητα.
 • Η σημασία του Πλούτωνα στην μετάλλαξη και την ολοκλήρωση – μια άποψη που ακούγονταν πολύ μοντέρνα τότε, μόλις έξι χρόνια μετά την ανακάλυψη του πλανήτη Πλούτωνα.
 • Μετάπτωση των Ισημεριών, τους οποίες ονόμασε «Οι Μεγάλοι Πολικοί Κύκλοι».
 • Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας και ο ρόλος τους στη σύνδεση των εσωτερικών πλανητών με τον ευρύτερο γαλαξία.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

Κι ενώ το βιβλίο είναι πρωτοποριακό και βρίθει ενέργειας, κάποια κεφάλαια είχαν πολύ ιδιαίτερη επιρροή.

Στο κεφάλαιο «Πλανητικές Συνυφάνσεις» μιλά για τους Δεσμούς της Σελήνης με έναν τρόπο που προετοίμασε το έδαφος για την εξελικτική αστρολογία. Οι περισσότερες συζητήσεις για τους Δεσμούς της Σελήνης στην Δύση έχουν επηρεαστεί από τις αντιλήψεις που μας παρέχει εδώ ο Rudhyar. Διαβάζοντας αυτό το κεφάλαιο, σου δίνεται η αίσθηση ότι αυτό το υλικό αντιπροσωπεύει τις ρίζες της Εξελικτικής Αστρολογίας, την πηγή μερικών από τις πιο βασικές ιδέες του. Αυτή αποτελεί μια σημαντική ανάγνωση αν είστε Ψυχολογικός ή Εξελικτικός Αστρολόγος ή αν χρησιμοποιείτε τους Δεσμούς της Σελήνης στην αστρολογική σας ερμηνεία.

Στις «Πλανητικές Συνυφάνσεις» επίσης συζητά και για τους πλανητικούς Δεσμούς. Τους Δεσμούς του Ουρανού, του Ποσειδώνα και του Πλούτωνα, καθώς αργότερα ενισχύθηκε η προσοχή του Rudhyar για αυτό το θέμα, κι εδώ φαίνεται ξανά να προετοιμάζει το έδαφος για την επικείμενη έρευνα του.

Μέσα από αυτήν τη συζήτηση, παρουσιάστηκε σε ευρύτερο κοινό το έργο του Marc Edmund Jones και το Σύστημα Ερμηνείας των Μοιρών (μια για κάθε μοίρα του ζωδιακού)

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

Αυτό το κεφάλαιο ίσως να είναι το πιο σημαντικό και είχε μεγάλη επίδραση στη σύγχρονη αστρολογία. Σε αυτό, ο Rudhyar περιγράφει δύο βασικές προσεγγίσεις στην Αστρολογία, την Ηθική προσέγγιση και αυτό που αποκαλεί Αισθητική προσέγγιση. Όπως τονίζει, υπάρχουν πολλοί πιθανοί συνδυασμοί.

Η Ηθική προσέγγιση κρίνει τους αστρολογικούς παράγοντες ως καλούς ή κακούς, τυχερούς ή δυσμενείς, ευεργέτες ή κακεντρεχείς. Αυτή ήταν η κυρίαρχη άποψη και οπτική εκείνη την εποχή και φυσικά εξακολουθεί να είναι έως και σήμερα διαδεδομένη. Ο φόβος και η αναμονή φαίνεται να είναι οι συχνές παρενέργειες αυτής της προσέγγισης.

Η Αισθητική προσέγγιση είναι η αποδοχή του «καλού» και του «κακού» με ίσους όρους. Η ολότητα και η ολοκλήρωση εξαρτώνται από την αποδοχή όλων των τμημάτων του εαυτού μας. Σε μεταγενέστερο έργο του αναφερόταν συχνά στον «δρόμο του σοφού», το μονοπάτι της ηρεμίας, της αποδοχής και της ροής. Για τον Rudhyar, η Αστρολογία στα καλύτερα της μπορεί να γίνει το μονοπάτι προς αυτό το είδος αποδοχής των σκαμπανεβασμάτων της ζωής, γνωρίζοντας ότι αποτελεί μέρος ενός κύκλου.

Για να επεξηγήσω αυτήν την προσέγγιση, θα ήθελα να μοιραστώ κατά λέξη τις ισχυρές δηλώσεις που έκανε, σχετικά με τις επιπτώσεις της Αισθητικής προσέγγισης που πρότεινε.

 • A. «Δεν υπάρχει κακός πλανήτης. Κάθε πλανήτης έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία. Κάθε λειτουργία είναι απαραίτητη για την επίτευξη της οργανικής ολότητας. Η εξάλειψη είναι τόσο πολύτιμη όσο η αφομοίωση. Τα εξανθήματα που απελευθερώνουν το οργανικό σύστημα από τις μολύνσεις είναι εξίσου πολύτιμα όσο η σάρκα που στρογγυλοποιεί τις γωνίες των οστών.
 • B. Δεν υπάρχει κακή όψη. Η εμπλοκή και τα εμπόδια είναι εξίσου απαραίτητα με την εξέλιξη. Η καταστροφή των δομών που έχουν γίνει νεκρά όστρακα και η απελευθέρωση της δύναμης και εξουσίας που ασκούν, είναι εξίσου πολύτιμα όσο και η δημιουργία νέων δομών. Οι εντάσεις και δοκιμασίες είναι τόσο πολύτιμες όσο η ευκολία, και μάλιστα ακόμη πιο δημιουργικές.
 • C. Κάθε ζώδιο στο οποίο γεννιέστε, είναι τόσο καλό όσο και οποιοδήποτε άλλο. Δεν υπάρχει καλύτερη ημέρα ή μήνας γέννησης. Αυτό που έχει σημασία είναι μόνο να εκπληρώσετε την λειτουργία ζωής ή την «ποιότητα» που αποκαλύπτεται από το ζώδιο ή τον συμβολισμό της μοίρας – degree (του ζωδιακού).
 • D. Κανένας γενέθλιος χάρτης δεν είναι καλύτερος από οποιονδήποτε άλλο. Κάποιος μπορεί να είναι καλύτερος για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Καθώς όμως όλοι οι σκοποί είναι εξίσου πολύτιμοι και απαραίτητοι στην οικονομία του ευρύτερου συνόλου – το Όλον, «ο χάρτης κάθε ανθρώπου είναι καλύτερος για τον σκοπό της δικής του ζωής, από ό, τι είναι οποιοσδήποτε άλλος.» 7

Όπως υπέροχα το θέτει «Κάθε Ζωή είναι ένα Έργο Τέχνης».8

ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Όταν αυτό το βιβλίο εκδόθηκε ως χαρτόδετο το 1970 από τις εκδόσεις Doubleday, ο Rudhyar έγραψε έναν καταπληκτικό πρόλογο. Δήλωσε πως υπάρχουν κάποιες ερμηνείες και δηλώσεις στο βιβλίο που θα άλλαζε αν υπήρχε χρόνος για μια πλήρη αναθεώρηση. Οι φιλοσοφικές, ψυχολογικές και πνευματικές του ιδέες είχαν αναπτυχθεί πέρα από αυτό που αρχικά αναφερόταν ως «η Θεοσοφική-απόκρυφη παράδοση» που ήταν μέρος του βιβλίου.

Πέραν τούτου, ένιωθε ότι η αστρολογία βρίσκονταν σε ένα κρίσιμο σημείο της εξέλιξή της, και αυτή ήταν μια σημαντική χρονική στιγμή ώστε να κυκλοφορήσει το βιβλίο σε χαρτόδετη έκδοση για το ευρύτερο κοινό. Η Αστρολογία γίνονταν όλο και πιο δημοφιλής και οι άνθρωποι που τον προσέγγιζαν εκείνη τη στιγμή είχαν την ανάγκη από έναν διαφορετικό τύπο αστρολογίας. Φαίνονταν πως, το ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρονταν για την αστρολογία ήταν τελικά έτοιμο για την ερμηνεία της αρχαίας τέχνης του Rudhyar.

Ο Rudhyar έγραψε πολλά βιβλία και άρθρα στις πέντε δεκαετίες που ακολούθησαν την «Αστρολογία της Προσωπικότητας». Αναδρομικά μπορούμε να δούμε ότι συνέχισε να αναπτύσσει πολλά από τα θέματα που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε αυτό το σπερματικό βιβλίο. Δεν έπαψε ποτέ να εξερευνά καινούρια όρια της συνείδησης και της επιστήμης, και άφησε πολλούς περισσότερους θησαυρούς για εμάς να εξερευνήσουμε.

 

Παραθέσεις:

 1. Rudhyar: Person and Destiny σελ 134
 2. Dane Rudhyar: His Music Thought and Art σελ 15
 3. Rudhyar: Person and Destiny σελ 88
 4. From Humanistic to Transpersonal Astrology – σελ I
 5. The Astrology of Personality – Preface to the Third edition σελ VII
 6. The Astrology of Personality – Preface to the Third edition σελ VII
 7. The Astrology of Personality – σελ 380
 8. The Astrology of Personality – σελ 380

Δημοσιεύτηκε στο: The Career Astrologer, Μάρτιος/Απρίλιος 2020.

Συγγραφέας:

Chet ZdrowskiΟ Chet Zdrowski ασχολείται με την Αστρολογία από το 1977. Μαθήτευσε για αρκετά χρόνια κοντά στον εκλιπών Richard Idemon και 12 χρόνια με τον Steven Forrest.

Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση του είναι να αφυπνίζει τους ανθρώπους ώστε να ακολουθήσουν το ατομικό και μοναδικό μονοπάτι τους, και να τους βοηθά να κατανοήσουν και να πλοηγηθούν μέσα από τις προκλήσεις της ζωής τους. Σε συνδυασμό με τις συνεδρίες, την διδασκαλία και την συγγραφή, ο πρωταρχικός του στόχος είναι να παρουσιάσει τις διδασκαλίες του Dane Rudhyar με έναν τρόπο προσφιλή και διασκεδαστικό σε όλους τους αστρολόγους.

Βρείτε τον Chet στο www.czastrology.com ή στο czastrology@gmail.com

$